Kinderuitvaarten

In dit stukje gaan wij dieper in op het verlies van een kind(je).

Wanneer we bedenken hoe het leven hoort te verlopen, dan is het een logische gedachte dat je afscheid neemt van de generatie boven je. Zo behoort het althans te zijn. Helaas is de realiteit soms anders en moeten ouders afscheid nemen van hun kind.

Een van de moeilijkste processen op het gebied van verlies, een kind kwijt raken, of dit nu een baby betreft of een volwassen kind. Het is juist daarom zo belangrijk dat je bij het afscheid van je kind een goede keuze maakt in de uitvaartplechtigheid en het samenzijn in de dagen hieraan voorafgaand. Wij adviseren dan ook om zoveel mogelijk zelf te doen; van het verzorgen van je kind tot aan het maken van de binnenbekleding van een kistje of mandje, waar mogelijk is het ook het persoonlijkst om diverse “noodzakelijke handelingen”, die het uitvaartpersoneel gebruikelijk doet, zelf uit te voeren, denk daarbij dan o.a. aan het wassen, nageltjes knippen en aankleden.

Ook is het van groot belang om op ieder gewenst moment bij je kind te kunnen zijn gedurende de dagen voorafgaand aan het afscheid, een thuisopbaring is hiervoor zeker een vertrouwde plaats. In zijn of haar eigen kamertje, in zijn of haar eigen bed, of in wanneer je kindje nog heel klein is een Maxi Cosi.
Er zijn ook uitvaartcentra zoals “Het Familiehuys” waar sleutelkamers zijn. Een andere benaming hiervoor is “familiekamer”, je krijgt een sleutel waarmee er dag en nacht toegang tot deze kamer is, welke volledig is ingericht als een échte woonkamer. Op deze manier kun je op elk gewenst moment langsgaan, zonder dat je aan tijdsbestekken gebonden bent, deze kamer kun je ook “eigen” maken door het neerzetten van persoonlijke spulletjes.

Geef kinderen ook de kans wanneer ze er om vragen, om in de kamer te spelen waar hun broertje of zusje opgebaard ligt, op deze manier verwerken ze het verlies vaak in hun spel. Wanneer je een bloemstukje voor je kindje wilt maken, kun je erover nadenken om dit zelf te doen, laat hierbij eventueel broertjes of zusjes mee helpen, waarmee je laat blijken dat ook zij een belangrijke bijdrage leveren rondom het afscheid van hun broertje of zusje. Op deze manier kun je een activiteit ontplooien, waarbij het overleden broertje of zusje centraal staat en waarbij je vrijuit met elkaar kunt praten. Verwerk een favoriete knuffel in het bloemstukje en geef broertjes en zusjes ook de vrijheid om hun favoriete knuffel, tekening, of iets van zeer persoonlijke aard bij hun overleden broertje of zusje neer te leggen.

 

Op de dag van de uitvaart adviseren wij vaak dat onze medewerkers niet in de traditionele uitvaartkleding aanwezig zijn, maar in een wat lichter kostuum of desgewenst passende casualkleding. Het is de bedoeling dat de uitvaart een kinderlijke of beter gezegd laagdrempelige uitstraling heeft, wanneer daar dan uitvaartpersoneel in een traditioneel uitvaartkostuum bij is, zal het contrast te groot zijn wat een onnodige afstand kan creëren.

Tijdens het afscheid is het ook belangrijk te kijken naar de gewenste uitstraling en sfeer. Realiseer je dat er bij een kinderuitvaart vaak veel kinderen aanwezig zullen zijn. Denk in de geest van een kind. Muziek kan hierbij een grote rol spelen, kies muziekstukken uit die voor je kind favoriet waren. Laat broertjes en zusjes hún favoriete muziek kiezen die ze bij dit moment willen beluisteren. Wanneer je gebruik wilt maken van een boekje tijdens het afscheid, kan deze worden samengesteld met tekeningen er in die een ieder heeft gemaakt. De teksten van de muziek, maar ook de teksten die broertjes en zusjes, oma’s en opa’s, vriendjes en vriendinnetjes hebben gemaakt kunnen hierin worden opgenomen, wanneer je daarbij dan ook nog eens foto’s plaatst van het gezin en de leuke dingen die met elkaar zijn ondernomen, krijg je een mooi en waardevol gedachtenisboekje.

Kinderuitvaart

Wanneer het gezelschap dat de uitvaarplechtigheid bijwoont klein is, is het prettiger om tijdens de plechtigheid de stoelen rondom het kistje of mandje te plaatsen. Dit creëert een intiemere sfeer, zeker wanneer de locatie waar dit afscheid plaatsvindt ruim van opzet is.
Wanneer er schoolkameraadjes bij de uitvaart aanwezig zijn, is het mooi om deze, op kussentjes, op de grond rond de kist te laten plaatsnemen. Op deze wijze creëer je verbondenheid tussen schoolkameraadjes en hun overleden vriendje/vriendinnetje. Geef ook hun de kans om iets te zeggen of iets anders bij te dragen op een manier die voor kinderen zo kenmerkend kan zijn.

Denk ook aan het dragen van het biezen mandje of uitvaartkist, en wanneer het een begrafenis betreft het laten zakken hiervan in het graf. Al dit soort handelingen zorgen ervoor dat je het afscheid op een zo goed mogelijke manier afsluit.

Als ouder zijnde geef je bijna altijd zelf de geboorte van je kind aan, in de uitvaart is het veelal gebruikelijk dat de uitvaartverzorger de aangifte van het overlijden doet. Ook dit kan en mag anders, waarom zou je niet als je de aangifte van geboorte hebt gedaan, ook het overlijden van je kind op het stadhuis aangeven. Onze uitvaartbegeleiders kunnen alle papieren hiertoe voor je in orde maken, en de gehele procedure uitleggen.

Wat betreft het vervoer van de woning/rouwcentrum naar de begraafplaats of crematorium; dit mag natuurlijk per eigen auto worden gedaan, ook dit is vaak zeer persoonlijk, zeker wanneer het een nog zeer jong kindje betreft. Er zijn natuurlijk ook rouwwagens die speciaal voor kindervervoer zijn gemaakt, de gehele uitstraling van de rouwwagen is dan ook in kinderstijl.

Ook het gebruik van een fotograaf bij een kinderuitvaart kan in een later stadium enorm helpen bij de verliesverwerking, ga maar eens na bij jezelf als je een geboorte-album pakt, kleine details van gebeurtenissen van het ogenblik dat de foto is genomen schieten op dat moment pijlsnel door je gedachten.
Zo ook bij een uitvaart fotoalbum. Zeker ouders en broertjes en zusjes kijken dit album later heel vaak in, hierdoor praat men meer, en soms ook wat makkelijker, over het proces dat aan het overlijden is voorafgegaan en de periode die hierop volgt.

Zoals bij het onderdeel uitvaart thema’s ook te lezen is kan het “ballonnen afscheid” ook een mooie en belangrijke bijdrage leveren aan een goed afscheid. het maakt het voor kinderen wat begrijpelijker. Bijna ieder kind kent wel een verhaal over een overleden iemand die een sterretje of vlinder is geworden. Wanneer je bij het verlaten van de begraafplaats of het crematorium terrein, met de achtergebleven kinderen een ballon oplaat, zal deze in hun gedachten het sterretje of de vlinder bereiken. Wanneer er dan aan deze ballonnen een door de kinderen persoonlijk gekleurde boodschap wordt bevestigd, is het afscheid voor hen compleet. Eventueel kunnen de kinderen op school een tekening maken, op deze manier is het voor de juf of meester gemakkelijker om het onderwerp bespreekbaar te maken. Ongetwijfeld kan de juf of meester ook een verhaal vertellen over een sterretje of vlinder, een dergelijk verhaal kan kinderen helpen om met hun emoties om te gaan.

Emoties geven ons kracht maar brengen ons soms ook uit balans, helder denken binnen emoties is dan ook vaak ondoenlijk, vandaar dat wij als uitvaartbegeleider het advies hebben om per dag de uitvaart vorm te geven. Dit houdt in dat in een dagelijks persoonlijk contact met de uitvaartbegeleider ieder keer een stukje wordt doorgesproken van de wensen voor de uitvaart. Op deze wijze vormt zich dan langzaam het afscheid, uiteraard zijn daar ook prioriteiten aan verbonden, immers vergen bepaalde wensen meer organisatie, samen met jou bekijken we dan ook waar die prioriteiten liggen en hoe we deze het beste kunnen benaderen.