Uitvaartthema’s

U kunt de keuze maken om de uitvaart een thema mee te geven. Vooral bij een uitvaart van een jonger kind kan dit helpen om het verlies te verwerken. Vaak blijkt dat broertjes en/of zusjes, vriendjes en vriendinnetjes die hierbij een taak kunnen en mogen vervullen er zeer veel steun aan hebben, zeker wanneer ze met elkaar dit thema kunnen bedenken of heel duidelijk de link erin herkennen naar de persoon die zij verloren hebben.

Een uitvaart thema kan variëren van een cartoonfiguur (bijvoorbeeld Winnie the Pooh), lievelingsfilm, sportevenement, hobby, lievelingsdier, tot een bloemen- of kleurenthema. De wensen en mogelijkheden hierin zijn talrijk.

Een dergelijk thema kan tot in de kleinste details worden verwerkt bij de uitvaart zoals bijvoorbeeld op de rouwkaarten en op de uitvaartkist, op de binnenbekleding van de uitvaartkist en eventueel zelfs op het rouwvervoer.

Heeft u wel eens gedacht aan een uitvaartclown (bijvoorbeeld een pierrot) die desgewenst heliumballonnen opblaast, wanneer u hieraan een door de kinderen zelf getekende of geschreven boodschap bevestigd, is het mooi om deze na afloop van de uitvaartplechtigheid op te laten. Dit schept bij het definitieve afscheid ook vaak een duidelijk beeld voor de achtergebleven kinderen, we kennen bijna allemaal het verhaal dat iemand die overleden is een sterretje is geworden. De heliumballon kan dan denkbeeldig de door de kinderen gemaakte boodschap of tekening tot op grote hoogte doorgeven aan de persoon die hen ontvallen is.

Het klinkt wellicht wat “decadent” maar ook een reclame vliegtuig kan worden ingezet bij een uitvaart, het vliegtuig zal dan worden uitgerust met een afscheidstekst, deze tekst wordt op een banier bevestigd welke door het vliegtuig wordt rond getrokken boven de locatie waar de uitvaart wordt gehouden. Desgewenst kan op het daarvoor afgesproken moment het vliegtuig de rouwstoet begeleiden op de begraafplaats, het vliegtuig met de tekst-banier zal dan boven de begraafplaats blijven cirkelen totdat een ieder afscheid heeft genomen van de overledene. Wanneer het monotone zachte geronk van het vliegtuig de uitvaart opluistert zal een ieder naar de lucht kijken, de afscheidstekst die dan zichtbaar wordt zal verduidelijken wat u op dat moment aan uw dierbare wilt meegeven.

Eventueel bestaat er ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld gebruik te maken van een Pantomime speler of balletdansers, zij hebben de gave om meer expressie te geven aan de muziek welke ten gehore wordt gebracht. Op deze manier kan het ook mooi zijn om een “dienst” te houden waarin niet gesproken wordt.

Wanneer iemand van het “Nederlandse lied” houd kan er zelfs zorg voor worden gedragen dat er een nummer wordt gecomponeerd dat voor de overledene op het lijf geschreven is, dit neemt uiteraard wel enige tijd in beslag en dient dus vroegtijdig bij de regeling te worden aangegeven. de persoon die de tekst heeft geschreven kan deze dan ook onder begeleiding van een muziekinstrument ten gehore brengen, op deze manier kan dan ook een thema worden verwerkt.

Wanneer u een thema heeft dat u aanspreekt, maar niet direct weet hoe dit in te passen bij de uitvaart, helpen wij u uiteraard om dit thema te verwerken in het afscheid.